Ne așteptau 136 de kilometri de mers pe jos. Aici a început aventura noastră pe Via Transilvanica, pe raza județului Suceava.

Primul episod. Drumul cu automotorul spre Mănăstirea Putna, unde se află prima bornă a traseului nostru. Am avut parte de o călătorie inedită, cu un automotor fabricat în 1937, care a transportat răniți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nu am mai călătorit cu trenul din copilărie. Habar nu aveam ce călătorie mă așteaptă.

Se aude un fluier și apare apoi pe linia I din gara Ițcani un… nici nu știam cum să-i spun, ceva…. și vagon și locomotivă.

Nu-mi spune că ăsta e tot trenul?, s-a întrebat Sergiu.

Chiar ăla era! Recunosc, nu știam că se cheamă automotor și, aveam să aflu ulterior, era fabricat din 1937. Conducătorul îmi povestește că a transportat și răniți în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

În mod normal, bătrânul automotor nu circulă în mod normal spre Putna, dar cu două zile înainte, garnitura care merge de regulă pe această rută, așa-zisa Săgeată Albastră s-a stricat în camp, la Milișăuți.

Și uite așa, ne-am trezit în automotor, noi, vreo 20 de călători, conductorul și mecanicul de tren. De automotor, mă rog.

Noi eram 4: Antoanela, Cătălin, Ștefan și Sergiu. Ne așteptau 136 de kilometri de mers pe jos.

136 de kilometri cu peisaje unul și unul, cu monumente istorice unice în lume, cu oameni faini și – o să vedeți și în vlogurile care urmează – o grămadă de peripeții.

La Rădăuți, am trecut cu trenul printre morminte. E singurul cimitir din România prin care trece calea ferată, construită de austrieci în urmă cu peste un secol.

În Europa, ar mai exista prin Elveția un astfel de cimitir, prin care trec garnituri de tren.

În 127 de minute am ajuns la Putna. Ne-am luat rămas bun de la mecanic și conductor și am plecat spre mănăstire.

Urmărește și vlogurile următoare din această serie!

De la vlogul următor, o luăm pur și simplu la pas.

Prima porțiune: Putna – Sucevița.

Hai cu noi!

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *