Comorile Munților Rarău. Comorile sunt, de regulă, ascunse. Pe Rarău, însă, sunt la tot pasul.

Am făcut în acest video un circuit interesant în Masivul Rarău, având ca punct de plecare satul Slătioara. Am urcat până la Popii Rarăului, iar apoi am coborât prin Fânețele Montane Todirescu și Codrul Secular Slătioara.

Eram deasupra pădurii, aproape de marginea unei râpe abrupte. Ne-am lăsat rucsacurile și ne-am așezat pe pietre. De acolo, de sus, se vedea tot. Era un cer albastru presărat colo-colo cu norișori albi, ca un fum subțire, de vară. Iar în zare, păduri, munți, case, soare. Liniște. O mare verde-albastră. Eram epuizați după un urcuș solicitant și ne înghițisem pratic cuvintele. Nu de la oboseală. Nu.

Preț de câteva secude am tăcut. Nesincronizat. Era acea priveliște care îți dă volumul la minim. Te pune pe silent.

Să vă fac o precizare importantă încă de la început. Rândurile acestea sunt scrise de un neavizat în de-ale muntelui. De un turist care a urcat două-trei dealuri împădurite în viața lui și cam atît. Am fost pe munte, să nu te mint, cu telescaunul, telecabina, mașina și, acum vreo lună, cu ATV-ul. Iar ca mine sunt mulți. Și pentru ei scriu. Pentru a se uita la fotografii, pentru a citi aceste rânduri și, cine știe, pentru a ne întâlni tot mai des, acolo, sus. Acolo unde toată agitația cotidiană trece pe “mute”.

Era într-o zi din iulie. Anul acesta. Am plecat cu mașina spre Slătioara (se poate ajunge fie din Câmpulung Moldovenesc, fie din Frasin). Drumul spre Slătioara e plin de gropi pe ultimii săi kilometri spre Codrul Secular Slătioara – monument Unesco, dar vestea bună este că se lucra de zor la extinderea și, cine știe, să sperăm cât mai curând, asfaltarea lui. Cu aproximativ un kilometru înainte de cantonul silvic, am parcat mașina mai sus de un magazin-crâșmă, așa cum sunt mai toate în mediul rural.

Am ales o variantă de traseu circuit, să-i spunem așa: Satul Slătioara – Șaua Ciobanilor – Popii Rarăului – Vârful Todirescu (cuprinde rezervația Fânețele montane Todirescu) – Codrul Secular Slătioara – Satul Slătioara.

Am filmat toată drumeția noastră și am ales cadru cu cadru din sute de fișiere video. Aproape 55 de GB din cardul de pe GoPro cu imagini video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *