“Trebuie neapărat să îl cunoști pe un fost vecin de-al meu”, îmi zice colegul Paul. “Aleargă dezbrăcat prin munți, în mijlocul iernii, face baie în lacuri înghețate…”

Nu am dat prea mare importanță, până în momentul în care îmi arată pe telefon câteva fotografii cu fostul vecin. Sergiu Oloeriu. E sucevean, însă de ceva vreme locuiește în Brașov.

“Răsfoiesc”, cu degetul, prin fotografiile lui Sergiu de pe Facebook.

Un tip îmbrăcat doar în pantaloni scurți care aleargă pe un deal plin de zăpadă… Dau mai jos, altă fotografie: Sergiu dezbrăcat într-un ciubăr, undeva afară, prin jur numai zăpadă. Ciubărul plin cu apă, cu pojghiță de gheață deasupra. Următoarea: Sergiu, tot în pantaloni scurți, doar cu bocanci și mănuși, în vârful Postăvarul. Zăpadă peste tot.

“Vine săptămâna viitoare în Suceava. Îl sun să ne vedem?”, adaugă Paul, arătându-mi și câteva video-uri pe YouTube cu același personaj. Filmulețele sunt în același ton: un tip care pare că nu-i cu toată țigla pe casă.

După o săptămână

“A sunat lumea la ziar că aleargă unul dezbrăcat, doar în pantaloni scurți, prin Suceava, râdea Paul la telefon. Ghici cine e?, întreabă fără să mai aștepte vreun răspuns: Sergiu! L-am sunat și a rămas să ne vedem în 10 minute în Centru. Era prin Obcini.”

Trecuse deja o săptămână. Ne-am întâlnit în față la Camera cu Cafea (nu fac reclamă, sunt doar sincer 😉), am băut împreună o cafea – probabil cea mai bună cafea din oraș – acum fac reclamă!) și am stabilit să nu mai pierdem timpul.

Pe 11 februarie am plecat la filmat. La Suceava asfaltul era uscat și ne gândeam unde am putea găsi o apă înghețată, să facă Sergiu o baie la copcă.

Paul, care a tot dus miri și mirese la pozat și filmat prin tot județul, a venit cu ideea: lacul Iezer, comuna Sadova. După Câmpulung Moldovenesc.

Recunosc (așa redactor sincer mai rar găsești!) că era prima oară când ajungeam la lacul Iezer. Un peisaj de poveste.

Un lac acoperit de zăpadă, pădure cât vezi cu ochii, frig bine (de la 7-8 grade la Suceava, la 0 grade, chiar -1, la lacul din munți). Și un om dezbrăcat. Doar în șort.

Sergiu Oloeriu, omul de zăpadă

Ce-ai pățit, băi, băiatule?

Sergiu a făcut o copcă în gheața groasă de pe lac, pe care am pășit abia după ce m-am asigurat de pe mal că Paul e în siguranță. Cineva trebuia să anunțe autoritățile în caz de Doamne ferește, nu?

La un moment dat a dispărut sub apă. Mi-a înghețat sângele. Lui i-au înghețat toate, cred…

“Am și eu o curiozitate: ce-ai pățit, băi, băiatule?” e prima întrebare care mi-a venit în timp ce alergam amândoi în cel mai ciudat interviu pe care l-am făcut vreodată: pe un lac înghețat, cu interlocutorul dezbrăcat.

Interviu la cald

Am continuat a doua parte a interviului în fața șemineului aprins, la Popasul Domnesc din Voroneț (mulțumim de găzduire!), iar Sergiu mi-a explicat, de data aceasta la cald, cum a început această “nebunie” a lui, încă de pe vremea când locuia în Dublin. “E un life-style (n.r. – un stil de viață). Dacă nu fac chestia asta în fiecare dimineață sau de două ori pe zi, e așa… de parcă ceva îmi lipsește”, îmi spune Sergiu, povestindu-mi că are acasă un ciubăr plin cu apă în care se bagă în fiecare dimineață, imediat după ce se trezește.

“Toți putem să facem chestia asta! Sunt foarte multe beneficii”, încercă Sergiu să mă convingă, deşi îl avertizez că e prima și ultima oară când ne vedem. Glumesc, evident.

Sergiu e un băiat tare fain, un om care își trăiește viața din plin, care se bucură de ea. Așa, ciudat, pentru mulți dintre noi.

Și vă puteți convinge și voi de acest lucru doar cu un simplu click pe contul nostru de YouTube, acolo unde postăm toate video-urile #cevaltceva.

Nu de alta, dar de câteva zile a înghețat parcă numărul de abonați (e gratis, apropo!) și e nevoie de Sergiu să facem o copcă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *