De la Putna până la Poiana Stampei, la ieșirea din județ. Pe jos! Asta ne-am propus și deja, când îți scriu aceste rânduri, am parcurs mai bine de jumătate din traseu.

E vorba despre Via Transilvanica, drumul care străbate România, de la nord la sud, de la Mănăstirea Putna până tocmai la Dunăre, la Drobeta-Turnu Severin. La pas.

Noi ne-am pus în plan să parcurgem doar porțiunea de traseu de pe raza județului Suceava, adică 136 de kilometri din cei aproximativ 1000 ai traseului.

“Civilizația” și chilia lui Daniil Sihastrul

În drum spre Mănăstirea Putna, acolo unde se află și prima bornă a traseului Via Transilvanica, sunt alte două obiective turistice pe care e păcat să nu le vizitezi, mai cu seamă că sunt chiar în drum: Chilia lui Daniil Sihastrul și cea mai veche biserică din lemn medievală din România.

Ambele, închise! Era în timpul săptămânii, e drept, dar totuși, la chilia unde ajungea acum aproape 600 de ani Ștefan cel Mare erau mai mulți turiști și tot veneau.

“Tot din cauza oamenilor, spune un localnic. Au desenat pe pereți, inimi, uite, semințe pe jos…”.

Cea mai veche biserică de lemn

Câteva sute de metri mai încolo, în cimitirul din sat, se află cea mai veche biserică din lemn medievală din România. Chiar din Europa, potrivit unor articole pe internet.

A fost ridicată inițial în satul Volovăț, pe la mijlocul secolului al XIV-lea, fiind strămutată ulterior de către Ștefan cel Mare la Putna.

Citești despre ea doar pe internet, pentru că la fața locului, în afară de un indicator cu “monument istoric”, nici o altă informație. Bisericuța închisă, nici un număr de telefon, nici un program de vizitare.

Via Transilvanica (I). De la Putna la Sucevița

Mănăstirea și prima bornă Via Transilvanica

Era atât de liniște și de frumos în curtea mănăstirii, încât, zău, că am fi rămas mai mult, dacă ceasul nu arăta aproape ora prânzului și noi încă nu ne pornisem pe traseul nostru.

Prima bornă a traseului Via Transilvanica se află chiar în fața mănăstirii și nu puteam să trecem de ea fără să facem o fotografie cu toții.

E o bornă din andezit, cu logo-ul Via Transilvanica, câte o astfel de bornă aflându-se la fiecare kilometru al traseului care străbate România.

Fiecare bornă este sculptată și unică. Nu găsești două la fel pe tot traseul, te asigur, dar o să-ți mai povestesc despre asta în materialul următor (și vin și cu foto!).

Cât despre marcajul Via Transilvanica, dacă nu știai deja sau nu ai văzut deja în fotografia atașată acestui material, este un “T” portocaliu, într-un cerc de aceeași culoare, pe un fundal alb.

De la Putna la Sucevița, în 11 minute și 6 secunde

Nu, n-am zburat cu elicopterul și nici nu e vreo greșeală.

Atât durează materialul video (alese cele mai bune cadre dintre cele mai bune) cu întreaga noastră drumeție de la Putna la Sucevița: 11 minute și 6 secunde.

În realitate, au fost 16,6 kilometri potrivit ghidului Via Transilvanica și aproximativ 6 ore de mers (îți spun încă de pe acum: cea mai ușoară rută dintre toate!).

Plus drumul cu automotorul, plus pauzele noastre, plus vizitele prin Putna = peste 12 ore toată drumeția.

Am plecat dimineața și ne-am întors seara acasă, la Suceava.

O zi întreagă. Dar ce zi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.